Tükenmişlik Sendromunun 10 Belirtisi

Tükenmişlik sendromu günümüzde yoğun iş hayatı ya da tempodan kaynaklı birçok kişide sıklıkla karşılaşılan bir psikolojik durumdur. En yaygın olarak görülen tükenmişlik sendromunun 10 belirtisi;

  1. Bedensel ve duygusal tükenmişlik hissi
  2. Kişinin hayatını etkileyen olumsuz düşünceler ve karamsarlık
  3. Basit işleri dahi bitirmekte güçlük çekme ve çalışmaktan soğuma
  4. Umutsuzluk, geleceğe dair planlarını yitirmek ya da ortadan kaldırmak
  5. Kendini değersiz hissetme, özgüvenin azalması
  6. Unutkanlık, dalgınlık, dikkat dağınıklığı
  7. Uyku problemleri, sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı
  8. Sürekli olarak karşılaşılan kabızlık ya da ishal durumları
  9. Belirli bir nedene bağlı olmayan kalp çarpıntısı, solunum güçlüğü çekilmesi
  10. Bacak, sırt, baş gibi bölümlerde anlamsız ve aniden gelen ağrılar sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu belirtilerden birkaçına sahip olmanız mutlaka tükenmişlik sendromuna yakalandığınız anlamına gelmemektedir. Ancak en 8 belirtiyi de taşıyorsanız harekete geçmeniz gerekmektedir.

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik sendromu, özellikle şehir hayatının koşturmacası ve stresin kişilerde yarattığı psikolojik durumdur. Bu durum küçük boyutlardayken kişilere zarar vermez ve kişi tarafından kolaylıkla atlatılabilir. Ancak bu sendromun ilerlemesi ile kişinin iş ve normal hayatı büyük derecede bu sendromdan etkilenir. Bu durumda kişiler hayata yeniden tutunabilmek için profesyonel bir yardım almalıdır.

Tükenmişlik sendromuna sahip kişiler genellikle tükenmişlik sendromunun 10 belirtisi de bulunan kişilerdir. Ancak 8 ve daha fazla belirti kişilerin şüphelenmesi ve destek alması gerektiği anlamına gelmektedir.

Tükenmişlik Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Tükenmişlik sendromunun belirtilerinin ortaya çıkmasının temel nedenleri bulunmaktadır. Bu nedenleri özetlemek istersek;

  • Yoğun tempolu iş hayatında çalışmak,
  • Yüksek sorumluluk gerektiren ortamlarda ya da pozisyonda bulunmak,
  • İş hayatında yaşanan yoğun koşma hissi,
  • İstemediği durumlarda kişinin hayır diyememesi,
  • Mükemmeliyetçi olmak,
  • Fazla fedakarlık yapmaya meyilli olmak tükenmişlik sendromunun tetiklenmesine neden olmaktadır. Bu durumlarda kişi hangi durumu yaşadığına fark ederse ve düzletme yolunda ilerlerse kişiler çoğunlukla başarılı olmaktadır.

Tükenmişlik Sendromunda Kişiler Psikoloğa Gitmeli Midir?

Tükenmişlik sendromunun 10 belirtisi de sizde var diye düşünüyorsanız anında bir psikoloğa mi gitmelisiniz; hayır. Öncelikle kendiniz şu yöntemleri deneyebilirsiniz;

  • Sorunun temel kaynağını bulmak ve kaynağı ortadan kaldırmak. Çok mu fedakar birisiniz? Hayır demekten mi çekiniyorsunuz? Çok yoğun mu çalışıyorsunuz? Bu durumları değiştirmek için adım atmayı denemelisiniz. Kendi kendinize hayır demeyi, sorumluluk dağıtmayı ve fazla fedakarlık yapmamayı öğretmelisiniz.
  • Mümkünse tatile çıkmalısınız. Sevdiğiniz bir birey ya da tek başınıza olacak şekilde bir tatile çıkmanız, iş ya da normal hayatınıza biraz ara vermeniz yeniden motive olmanızı sağlayacaktır.
  • Motivasyonunuzu yükseltecek bir şey bulmalısınız. Çok çalışmak yoruyor, ya da arkadaşlarınız sizi rahatsız ediyorsa öncelikle onları bastırmayı denemelisiniz. Size rahatsızlık veren arkadaşlarınızla dürüstçe konuşmak iyi bir çözüm olacaktır. Yoğun iş çalışmanızın ardından ise kendinize belirleyeceğiniz bir ödül işe yarayabilir.

Tüm bunlara rağmen hala semptomları yaşıyor ya da bunları yapmakta zorluk çekiyorsanız https://www.psikologezgiyuruk.com/ adresi üzerinden anında randevu alabilirsiniz.

Merhaba! Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?