Bilişsel davranışçı terapi, hedef odaklı ve kısa süren bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi genellikle aksiyete, depresyon, obsesif kompülsif bozukluk, uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu gibi durumlarda kullanılmaktadır. Bilişsel davranışçı terapi hakkında merak edilenler açıklanmak istenirse kısaca özetlemek mümkündür.
Bilişsel Davranışçı Terapinin Temeli Hangi Bilimsel Temele Dayanır?
Bu terapinin temeli bilişsel modele dayanır. Yani öncelikle kişinin hayatını etkileyen ve kişiye rahatsızlık veren durumlar beraber keşfedilir. Bunun ardından kişinin bu davranış ya da düşünceleri için bir çözüm yolu belirlenir ve bu durum ortadan kaldırılmayı amaçlanır.
Bu Terapi Yöntemini Diğer Terapilerden Ayıran Özellikler Nelerdir?
Bilişsel davranışçı terapi hakkında merak edilenler sıklıkla bu terapiyi ayıran özelliklerdir. Bu terapi yönteminin diğer terapilerden farkını özetlemek istersek:
- Bu terapi yöntemi hedef odaklıdır. Yani genel bir konudan alınmaz doğrudan bir sorunun çözülmesine yönelinir.
- Yapılan araştırmalara göre oldukça etkili bir tedavi yöntemdir.
- Her seansta neler uygulanacağı yapılandırılıp planlanır. Genellikle danışana ev ödevleri verilir ve problemin kısa sürede çözülmesi sağlanır.
- Bu tedavi yöntemi sonucunda kişiler problemleri ile nasıl başa çıkacaklarını öğrenirler. Böylece ileride karşılaştıkları problemlerde yine aynı çözüm yöntemlerini uygulayabilirler.
- Kişi kendini nasıl sakinleştireceğini ve problemi nasıl ortadan kaldırabileceğini öğrendiği için sonuç kalıcı olur.
Terapiye Ne Kadar Süre Devam Edilmelidir?
Eğer bilişsel davranışçı terapi ile sizi rahatsız eden bir durumu ortadan kaldırmak istiyorsanız öncelikle https://www.psikologezgiyuruk.com/ web sitesinden randevu alabilirsiniz. Randevunuza uygun olarak kliniğimize gelmeniz durumda uzman doktorumuz tarafından ilk seansa başlanılır. Ancak bu seansların ne kadar uzun ya da kısa olacağı size ve probleme bağlıdır. Kimi danışanlarda problemler 3 ya da 4 seanstan itibaren etkili bir sonuç görse de danışanın özverisi ve problemi çözmek için gayretine bağlı olarak bu süre uzayabilir ya da kısalabilir. Bu nedenle bu sorunun cevabını en iyi şekilde doktorunuz ve zaman size gösterecektir.
Bilişsel Davranışçı Terapide İlaç Kullanılır Mı?
Bilişsel davranışçı terapide merak edilenler arasında en başta bu tedavi yönteminde ilaç kullanılıp kullanılmadığıdır. Bu tedavi yönteminde amaç kişilerin bedensel olarak stresinin azaltılması değildir. Bu nedenle ilaç kullanımı gerçekleştirilmemektedir. Tüm tedavi kişinin kendini psikolog yardımı ile tedavi etmesidir.
İlaç tedavileri hem tek başına sonuç vermez hem de ilacın etkisi psikolojik durumun ortadan kaldırılmasını sağlamaz. Psikolojik durumlarda ilaçlar çoğu zaman sadece yardımcı olarak kullanılır.
Bilişsel Terapinin İşe Yaradığı Nasıl Anlaşılır?
Eğer bilişsel tedavinizin işe yarayıp yaramadığını merak ediyorsanız tedaviye başladıktan itibaren tedaviye baş vurma nedenlerinizi takip ederek incelemelisiniz. Bu terapi sırasında duygu ve düşüncelerinizde değişim meydana gelecektir. Bu nedenle terapide bir süre ilerledikten sonra eski duygu ve düşüncelerinizin hangilerinin size zarar verdiğiniz fark edecek ve ortadan kaldırmak için psikoloğunuz ile iş birliğine geçeceksinizdir.